Bekijk

Terug naar verhalen

De sceptische designer

Inmiddels ben ik alweer een hele tijd met Dave bezig met Maibru. En dan leer je elkaar toch wel goed kennen. Ja Dave, het is toch echt zo. Je ontkomt er toch niet aan. Ik mag je graag, maar sceptisch ben je wel. Maar toen las ik een artikel dat sceptische designers hele goede designers zijn. Opeens steeg je van vriend, naar goede vriend. Je persoonlijkheid past dus perfect in de groei van ons merk. Het artikel had dus ook gelijk mijn aandacht. Een artikel met een andere insteek over designers, want inmiddels ben ik wel een beetje klaar met de artikelen over wat een designer wel en niet moet doen en wat nou een goede designer maakt. Maar over het belang van een sceptische designer had ik nog nooit een artikel gelezen. Terwijl jij, Dave, toch echt in dat ‘hokje’ geplaatst mag worden. Dus riemen vast. Hier gaan we. Mijn hoogtepunten uit het verhaal en de vertaling naar Maibru.

een sceptische designer tekent op een iPad met een Apple Pencil

Scepticisme is geen cynisme

Laten we eerst even wat misvattingen over scepsis ontkrachten. Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is scepticisme zeker geen cynisme. Cynisme gaat uit van de houding die ongeloof toont in de waarden of goede bedoelingen. Scepticisme veronderstelt niets, maar vraagt om bewijs ter ondersteuning van argumenten en claims.

Scepsis is niet ruimdenkend

De scepticus moet bereid zijn om zelfs de meest gekoesterde en meest overtuigende overtuigingen loslaten wanneer hij met tegenstrijdig bewijs wordt geconfronteerd.

Ok. Nu dat duidelijk is kunnen we verder. Misvattingen uit de lucht. Waarschijnlijk zijn er nog wel meer, maar toch gaan we verder. Afgelopen maanden hebben wij veel met elkaar gesproken en elkaars denkwijze verder verkend. En ik heb geregeld tegen je gezegd wees niet zo sceptisch. Maar dat neem ik nu terug, want sceptische designers zijn goed! Jackpot!

Maar waarom? Jij, en blijkbaar nog veel andere sceptische designers, beschouwen dingen niet als iets vanzelfsprekends. Al is dat voor de minder sceptische mensen onder ons soms moeilijk te begrijpen. Ook wel eens, let niet op mijn woorden, “strontvervelend” genoemd. Maar inmiddels heeft het ons wel geholpen in onze werkwijze. Al is het soms…. “strontvervelend”. Maar vooruit, ik vergeef het je. Want het is inderdaad zo dat wat mensen zeggen en wat mensen doen niet hetzelfde is. En dat dit een grote invloed heeft op het merk en design. En ook dat we de ideeën en strategieën afkomstig van mensen op bepaalde posities ook gewoon goed onder de loep moeten nemen. Uiteraard nemen wij die richtlijnen met respect en serieus, maar zoals al gezegd: als een sceptische designer ga je op zoek naar bewijs. Daarom is de diagnose fase in onze werkwijze zo belangrijk. Ja, jullie zouden gelijk kunnen hebben met jullie aannames, maar laten we testen zodat we zeker weten dat dit de juiste richting is voor het merk.

Maar toch wil ik eindigen met een woord van waarschuwing. Het is niet altijd gemakkelijk om met een sceptische designer te werken. Gewoon een keer een vraag beantwoorden met: “Ja, dat doen we”. Dat zou toch ook echt wel lekker zijn. Maar dat staat dan wel weer haaks op onze eigen werkwijze. Want puur op aannames ga je het verschil niet maken. Sceptische designs worden gemaakt bij ons.