Bekijk

Terug naar verhalen

De comeback van het merk Domino’s

Vandaag kijken we naar Domino’s. 17.000 vestigingen wereldwijd. Meer dan 20 miljoen pizza’s in Nederland per jaar. Een gemiddelde bezorgtijd van 21 minuten. Domino’s heeft een flinke comeback gemaakt in de laatste 10 jaar. Hoe hebben ze dat gedaan?

een pizza op een houten plank voor een steenoven

Is er iets beter dan pizza?

De basiscombinatie van brood, kaas en tomatensaus kan worden gedefinieerd als de heilige drie eenheid van voedsel. Ik denk dat veel mensen het met ons eens zijn aangezien pizza één van de meest geconsumeerde producten ter wereld is. Iedereen heeft wel zijn of haar voorkeur. Een keten, vers of uit de diepvries. Van pizza’s met ananas tot vegetarische pizza’s met groentebodems. Het is dan ook geen verrassing dat de concurrentie in pizzaland groot is.

Luisteren naar de klant

Het dieptepunt van het merk Domino’s was rond 2008. Er werden veel negatieve bijvoeglijke naamwoorden over het merk gesproken. De korst smaakte naar karton. De saus smaakt naar ketchup. En nog vele andere negatieve uitspraken.

Patrick Doyle nam het roer over als CEO van het bedrijf en begon met de ommekeer. Het 49 jaar oude recept dat Domino’s gebruikte was niet goed genoeg meer. Er werden nieuwe ingrediënten en processen geïntroduceerd met als doel de beste pizza op de markt te creëren tegen een concurrerende prijs.

Het marketingteam ontwierp een prijsstrategie die hen onder de concurrentie plaatste en lanceerde de deal ‘twee middelgrote pizzas voor $5.99 per stuk’. Deze strategie die was gericht op de behoeftes van de klant en de vraag in de markt veranderde alles en herwon de aandacht van de consument.

Maak het leven van de klant makkelijker

Domino’s was er vroeg bij om klanten online te laten bestellen. Nog voordat er Uber Eats of Thuisbezorgd was. En ze bleven vernieuwen. Zoals de Pizzatracker, waarmee klanten hun bestelling konden volgen vanaf het moment dat ze op de knop ‘Bestelling plaatsen’ klikten, totdat deze bij hun deur aankwam. En nog steeds blijft Domino’s innoveren om het mensen gemakkelijk en leuk te maken om een pizza te bestellen.

Blijf innoveren

Vorig jaar opende Domino’s hun eigen ‘Innovation Garage’ in Ann Arbor, Michigan. Daar ontwikkelden ze onder andere de Domino’s DXP. Een voertuig exclusief ontworpen voor pizza bezorging met een ingebouwde oven om pizza’s warm te houden. Ik ben erg benieuwd of wij deze ook in Nederland gaan zien en welke initiatieven er nog meer uit gaan rollen.

Oke. Eerlijk is eerlijk. Domino’s is zeker niet onze favoriete pizza. Geef ons maar een klassieke en authentieke Italiaanse pizza, maar de comeback hebben ze gewoon heel goed gedaan. Ze hebben een helder en duidelijk verhaal neergezet. Goed geluisterd naar gebruikers en ze zijn blijven vernieuwen. En tja, dan moet je soms wel eens breken met met oude tradities.