Bekijk

Terug naar verhalen

Merken met een speciale betekenis

Een paar merken hebben een speciale betekenis voor ieder van ons. Merken waar we van houden omdat ze met ons te maken hebben. Merken die ons helpen te doen wat we voorheen niet konden. Ze stimuleren groei en veerkracht door betekenis te creëren in het leven van mensen. En die betekenis komt van twee bronnen: verbinding en vooruitgang.

een muurreclame met de tekst 'we like you too :)'

Verbinding

Merken bouwen een persoonlijke band op met mensen. De meest overtuigende merken vertellen een verhaal dat aansluit bij het identiteitsgevoel van de klant en hem of haar verbindt met iets groters. Dat is meer dan alleen voorkeur of relevantie, maar een emotionele band die levenslange waarde creëert.

Als mensen zijn we in de kern tribaal. Door banden te smeden kunnen we de wereld vertellen wie we zijn en wie we willen zijn. Verbinding is altijd belangrijk, maar het is vooral belangrijk wanneer we op zoek zijn naar manieren om ons te identificeren en erbij te horen.

Hoe kun je beginnen met je te verbinden?

Er zijn twee belangrijke drijfveren en beide zijn nauw verbonden met hoeveel mensen zeggen dat ze van een merk houden.

1. Wees trouw aan je publiek

Weet wie je doelpubliek echt is. Deel hun waarden, weerspiegel de manier waarop ze leven of werken en help hen met hun ambities.

2. Laat zien dat je om hen geeft

Concentreer je instinctief op het creëren van waarde voor hen en houd altijd hun belangen voor ogen.

Vooruitgang

Merken stellen mensen in staat om vooruitgang te boeken. De beste merken creëren vooruitgang op basis van sterke producten en diensten die echte behoeften oplossen. Ze boeken voortdurend vooruitgang vanuit een prestatieperspectief. Het merk moet authentiek zijn en de emotionele belofte waarmaken in de ervaring die het levert.

Mensen vinden betekenis wanneer ze vooruitgang boeken in datgene waar ze mee bezig zijn. Of het nu gaat om het oplossen van een groter maatschappelijk probleem of de dagelijkse problemen van het (zaken)leven.

Hoe zorg je ervoor dat mensen vooruitgang voelen?

Ook hier zijn er twee belangrijke drijfveren en die zijn gerelateerd aan de mate waarin mensen zeggen dat een merk hen helpt dingen te doen die ze voorheen niet konden.

1. Verwachtingen managen en overtreffen

Reset de verwachtingen van je doelgroep over hoe dingen zouden moeten werken. Vooruitgang is het overtreffen van verwachtingen en het verzoenen van zin en plezier. Het gaat om het vinden van een oplossing om het meest effectieve resultaat te bereiken.

2. Help hun wereld vooruit

Los de grote problemen op waar ze om geven, maar ook de kleine problemen die ze nog niet hebben opgemerkt. Maak zinvolle contacten met anderen die in dezelfde zoektocht zitten. Wees het merk dat mensen kunnen volgen.

Waar sta je nu als merk?

Merken met een hoge inzet zullen winnen. Zij zijn degenen die betekenis creëren voor mensen. Het legt de basis voor diepere relaties die mensen met merken aangaan. Die betekenis komt uit twee bronnen: het soort dat persoonlijke waarde stimuleert (verbinding) en het soort dat aanzet tot actie (vooruitgang).

Bij verbinding zonder vooruitgang riskeer je verstoring en bij vooruitgang zonder verbinding dreigt uitval. Het combineren van beide is wat krachtige merken onderscheidt.

Verbinding en vooruitgang zijn nu al essentieel voor merken, maar zullen in de komende jaren nog belangrijker worden. De gebruiker van de toekomst is waardegedreven en wil zich verbinden met merken waar ze in geloven en die goed doen in de wereld. Dat is vooruitgang. Maar ze willen ook sterk gepersonaliseerde ervaringen die connectie creëren. Merken moeten aan beide kanten presteren om een sterke klantervaring te leveren.