Bekijk

Terug naar verhalen

Het belang van design op duurzaamheid

In een markt met toenemende concurrentie moeten bedrijven nieuwe manieren vinden om zich te onderscheiden. Aangezien steeds meer millennials en centennials hun waarden en prioriteiten afstemmen op de klimaatcrisis hebben merken een verantwoordelijkheid — of noem het een gouden kans — om hun strategieën te verbeteren om met deze doelgroepen in contact te komen. En een belangrijk middel daarin is design.

een hand die een kartonnen doos met water vasthoudt

Bedrijfswaarde door duurzaam en emotioneel ontwerp

In een concurrente markt is het voor consumenten een uitdaging om een merk, product of dienst te kiezen. Prijsstelling is niet per se de zwaarste factor meer bij het afwegen van alle aankoopopties. Er moeten nieuwe attributen komen om consumenten terug te laten keren en loyaal te blijven. Een zware kanshebber is het duurzaamheidsprofiel van het merk.

Millennials (1982-1996) en Centennials (1997-2015) zijn opgegroeid in een wereld waar het milieu en de gezondheid van de planeet op de agenda staat en verwachten dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Hier komt design om de hoek kijken, als hulpmiddel voor bedrijven om hun doelgroepen te helpen bij het nemen van duurzame beslissingen.

Mensen hebben de emotionele laag nodig

Het duurzaamheidsprofiel van een merk moet duidelijk zijn voor het blote oog van de consument. Het moet consistent en strategisch zijn in uiterlijk en gevoel. In alle merkinteracties, anders vervaagt de interesse.

Gelukkig zijn hiervoor tools beschikbaar. Bijvoorbeeld het werken met natuurlijk materiaal / verpakkingen of het gebruik van psychologische triggers om ze een klein duwtje in de rug te geven. Mensen hebben die visuele en emotionele laag nodig om ze mee te nemen in het gevoel en de beleving van een duurzaam merk. Een gevoel lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het is een cruciale factor wanneer een persoon van bezoeker naar terugkerende klant gaat. Van het begrijpen van informatie naar er echt toe  handelen. Van het eens zijn met je argument naar het weerkaatsen ervan naar anderen. En studies tonen aan dat een betrouwbaar en inspirerend merk net zo belangrijk, zo niet meer, is dan gegevens en gedetailleerde productiebeschrijvingen als het gaat om het aankopen.

Instrument voor gedragsverandering

Door duurzaamheid te communiceren door middel van visueel en emotioneel ontwerp, kan je de jonge en zeer bewuste doelgroep geïnteresseerd en loyaal krijgen. Design is daarin een krachtig instrument voor positieve gedragsverandering, waardoor mensen de beste keuze kunnen maken - voor hen zelf en voor een duurzame toekomst.