Bekijk

Terug naar verhalen

De ROI van design – De kers op de taart van je bedrijf

Design wordt vaak gezien als de kers op de taart - een leuk extraatje, alleen niet noodzakelijk. Maar in alle eerlijkheid, wie houdt er nou niet van een goede kers op de taart? Investeren in design kan in de praktijk een grote impact hebben op het succes van een bedrijf. En hoewel de precieze ROI van design soms lastig is om te meten, zijn er vele onderzoeken geweest die duidelijk aantonen dat bedrijven die investeren in design gemiddeld beter presteren dan bedrijven die het links laten liggen.

Een gesuikerde rode kers op een slagroomtaart

Een geheim wapen

We weten allemaal dat goed design de gebruikerservaring verbetert. En wat leidt tot meer klanttevredenheid en loyaliteit? Precies, een goede gebruikerservaring. En wie wil er nu niet meer tevreden, loyale klanten? Terugkomende klanten en positieve mond-tot-mondreclame? Ja, graag! Beide zorgen voor meer omzet op de korte termijn en dragen bij aan de bouw van een sterk merkimago op lange termijn. Design kan een bedrijf daarnaast ook een concurrentievoordeel geven door het te laten opvallen in een overvolle markt. Een heldere kleur in de grijze massa. Het is alsof je een ‘geheim’ wapen in je bedrijfsarsenaal hebt (cue dramatische muziek).

Meer merkwaarde

Maar daar houden de voordelen van design niet op. Het kan een bedrijf ook efficiënter maken, processen stroomlijnen en tijd en geld besparen. En laten we vooral de impact op het eerder genoemde merkimago en de reputatie van een bedrijf niet vergeten. Een sterk merk zorgt voor een hogere ervaren waarde voor de producten of diensten van een bedrijf. Het is als de zakelijke versie van het "dure spijkerbroek"-effect - je weet wel, waarbij je het gevoel hebt dat je de wereld kunt veroveren omdat je een mooie nieuwe spijkerbroek draagt? Ja, precies dat gevoel, maar dan voor bedrijven.

Wat je moet doen?

Kortom, investeren in design is een slimme zet voor bedrijven. Het kan leiden tot meer verkoop, klanttevredenheid, efficiëntie en een sterker merk. En wie wil al die dingen niet? Bespaar dus niet op die kersen. Investeer in design en je zal zien dat die taart alleen maar smakelijker gaat worden!