Bekijk

Terug naar verhalen

Vier voordelen van een sterke merkstrategie

Een sterke merkstrategie is een absolute must voor elk bedrijf, of het nu gaat om die lokale winkel om de hoek of een grote multinational met een omzet waar je stijl van achterover slaat. En uiteraard alles wat daartussenin zit. Twijfel je of een investering in merkstrategie relevant is voor jou? We leggen je in het kort uit waarom wij van mening zijn dat deze investering altijd nodig is voor langdurig succes.

Groot papier waar iemand gekleurde sticky notes op plakt tijdens merkstrategie workshop

De merkstrategie vormt het fundament van het bedrijf en helpt bij het definiëren van een eigen identiteit, doel en waarden. Het bepaalt de toon voor alle marketing- en communicatie-inspanningen. Met andere woorden, het is het hart en de ziel van het bedrijf. Dit is precies waarom wij ons altijd hard maken om dit fundament zo helder mogelijk neer te zetten. En dit hoeft zeker geen lang en complex proces te zijn. Door de jaren heen hebben we ons eigen framework voor Merkhelderheid ontwikkeld. Met dit modulaire framework kunnen we op een efficiënte manier voor zowel die lokale winkel als een grote multinational een heldere merkstrategie ontwikkelen, of om deze verder aan te scherpen.

Maar misschien ben je nog niet overtuigd waarom merkstrategie belangrijk is voor jouw bedrijf. Het is namelijk geen investering waarmee je vandaag of morgen direct meer geld op de rekening door krijgt. Hoewel merkstrategie je op korte termijn zeker zal helpen met de sturing en richting van je bedrijf is het vooral ook een investering voor de lange termijn. Hier zijn vier voordelen van een sterke en heldere merkstrategie:

1. Onderscheidend vermogen

Een sterke merkstrategie helpt een bedrijf zich te onderscheiden van de concurrentie en een unieke positie in de markt in te nemen. Binnen vrijwel alle markten is de concurrentie moordend en is het van groot belang om tussen de massa uit te springen. Het is als een pauw die zijn veren spreidt, behalve dat het in dit geval een bedrijf is dat zijn unieke waardepropositie laat zien en zich positioneert als een leider binnen zijn branche. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet een leider zijn in zijn of haar vakgebied?

2. Consistentie

Een sterke merkstrategie zorgt ervoor dat de boodschap en visuele identiteit van een bedrijf consistent worden toegepast bij alle contactmomenten, van de website en social mediakanalen tot de fysieke winkel en marketingmaterialen. Je kan het zien als een handleiding voor de persoonlijkheid van het bedrijf. Deze consistentie helpt vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij mensen, omdat ze weten wat ze van het merk kunnen verwachten. Aan het eind van de dag gaat het niet om wat jij van je merk vind, maar wat anderen ervan vinden. Bovendien bespaart het hen de hoofdpijn van het proberen te achterhalen waar het merk eigenlijk voor staat.

3. Loyaliteit

Een sterke merkstrategie helpt loyaliteit op te bouwen bij je klanten of gebruikers. Als je dit goed doet dan worden deze mensen zelfs fans. En als je het vervolgens nog beter doet, dan krijg je een vast publiek. Door consequent te voldoen aan de merkbelofte en een positieve merkervaring te bieden, kan een bedrijf mensen veranderen in ambassadeurs die het merk aanbevelen bij vrienden en familie. Het is alsof het merk een loyale vriend is waar je gewoon niet over kunt ophouden te opscheppen. Hoeveel van deze fans en ambassadeurs heeft jouw merk?

4. Waarde

Een sterke merkstrategie voegt waarde toe aan de producten en diensten van een bedrijf. Mensen zijn bereid een premie te betalen voor producten en diensten van vertrouwde en gerenommeerde merken, omdat ze deze als hoogwaardig en waardevol beschouwen. Het is als investeren in een designerhandtas of een luxe horloge. Natuurlijk kun je een goedkopere imitatie kopen, maar het heeft gewoon niet dezelfde waarde. Mensen betalen niet alleen voor een product of dienst, maar voor een groot gedeelte ook om bij een gedachtengoed te horen waarvan ze vinden dat die bij hun eigen identiteit past.

En, hoe sterk is jouw merkstrategie?

Er zijn uiteraard nog meer voordelen aan het hebben van een sterke en heldere merkstrategie. Het helpt bijvoorbeeld ook voor de sturing binnen het bedrijf zelf en bijvoorbeeld het aannemen van nieuwe medewerkers. Het is in onze ogen daarom erg belangrijk om te investeren in een sterk fundament in de vorm van merkstrategie. Wanneer je deze basis goed hebt staan, worden alle vervolgstappen een stuk eenvoudiger. Wij staan uiteraard klaar om jouw te helpen aan die ijzersterke merkstrategie.