Bekijk

Terug naar verhalen

Instagram waardig bier design

Daar was ik dan. Een vrijdagmiddag in de supermarkt. Met al wat lekkernijen in mijn boodschappenmandje, belandde ik bij het gangpad ‘bier’. In Nederland tegenwoordig ook wel de ‘speciaalbier’ gang genoemd. Oké, je vindt er nog wel wat ‘gewone’ pilsjes. Maar laten we eerlijk zijn, de ambachtelijke speciaalbieren zijn veel interessanter. Ik loop langs de vele rijen felgekleurde blikjes en geïllustreerde flesjes, die eruit zien alsof ze rechtstreeks uit een modefabriek komen. Een heel gangpad vol.

een uitstalling van verschillende ambachtelijke bieren in een winkel

Keuzes, keuzes, keuzes

En dan moet je kiezen. Dit gevecht om de bierkeuze is een relatief nieuw fenomeen. Vroeger was het een stuk makkelijker kiezen. Zeker, er was altijd keuze, maar het kwam er gewoon op neer dat je moest kiezen tussen een groen (Heineken) of een rood (Amstel) kratje bier. De bierbedrijven waren groot. Sterke merken. Enorme marketingbudgetten. Maar ambachtelijk bier brouwen is booming. Overal duiken kleine en onafhankelijke brouwerijen op. Ik denk dat dit goed nieuws is voor bierliefhebbers, maar het maakt het kiezen van een bier steeds complexer. Het is de uitdaging waar we vandaag voor staan. Een moderne en luxe uitdaging. Welke kiezen we? Met zoveel keuze tot onze beschikking, is het belang van een goed ontworpen blikje of etiket belangrijker dan ooit geworden.

Biermagazine Cana schreef: “Bierblikjes zijn officieel de nieuwe platenhoezen”. Terwijl de grote biermerken zich bezighouden met merkherkenning en consistentie, hebben ambachtelijke brouwerijen een meer experimentele aanpak omarmd. Als ik naar de schappen kijk, onderscheiden ze zich met etiketten die zijn ontworpen om op te vallen. Naast de kwaliteit van het bier zelf, is het ontwerp van het product bijna even belangrijk (zo niet belangrijker) geworden. Een goed etiket maakt het verschil. Zeker als je bedenkt dat veel bierliefhebbers hun keuze maken terwijl ze in de winkel staan. Een keuze op basis van design in plaats van merkvoorkeur. Dat is hoe ik tegenwoordig mijn bier kies. En als ik kijk naar de mensen die voor bier winkelen, zie en hoor ik dat ik zeker niet de enige ben.

Design is zo belangrijk geworden dat er creatieve bureaus zijn opgericht die zich specialiseren in het ontwerpen van identiteiten voor brouwerijen. Wat een geweldige niche! Waar het etiket vroeger enkel diende voor herkenning, is het nu een strategisch merkonderdeel geworden. Een weergave van de ideeën die het biermerk samenhouden. Het concept erachter. Het verhaal dat de brouwerij wil vertellen. Een sterk en opvallend etiket of blikje als onderdeel van de strategie. Een aantrekkingskracht op mensen om te kopen. Instagram-waardige bierontwerpen in plaats van dure marketingcampagnes. Voortaan drinken we met onze ogen.