Bekijk

Terug naar verhalen

Design meer voor mensen. Minder voor robots.

Afgelopen maanden hebben we allemaal wat extra tijd gekregen. De tijd die we bijvoorbeeld voorheen verspilden aan het reizen van punt A naar B, om op punt B precies hetzelfde te doen wat je ook op punt A had kunnen doen. Veel mensen en bedrijven zijn erachter gekomen dat thuiswerken best te doen is. Eindelijk! Tuurlijk, het brengt ook uitdagingen met zich mee, maar dit is altijd zo met nieuwe dingen. COVID-19 heeft tot dusver veel ellende veroorzaakt, maar dit inzicht is aan de andere kant juist één van de positieve punten. En daar houden wij dus van. Focus op de positieve kant en mogelijkheden, in plaats van je mee te laten sleuren in alle negativiteit.

kleine robot WALL-E van Disney Pixar

Extra tijd

De extra tijd hebben wij onder andere gebruikt om websites te bekijken en analyseren. Heel veel websites. Onze conclusie? De meeste websites zijn echt ruk. Oorzaak? Heel veel ‘digital agencies’ krijgen het voor elkaar om de meest simpele taken extreem complex te maken. Er worden zoveel marketing buzzwords en zogenaamde data-based strategieën tegen projecten aangegooid, dat je aan het eind niet meer kan zien waarvoor iets eigenlijk gemaakt is.

Baanbrekend en echt wetenschappelijk onderzoek

We zijn daarom een eigen onderzoek gestart. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat de bezoekers die op een website komen mensen zijn. Mensen? Geen robots? Nee, geen robots. Wij waren zelf ook stomverbaasd over deze uitkomst. Hoe is het mogelijk? Het blijken gewoon mensen te zijn van vlees en bloed. Mensen die houden van verhalen, emoties en betekenisvolle communicatie. Geen robots die op zoek zijn naar een tekst van een minimaal aantal woorden of landingspagina’s voorzien van boekwerken aan tekst vol met buzzwords.

Deze baanbrekende en zeer wetenschappelijk onderbouwde inzichten staan dan ook aan de basis van alles wat we doen bij Maibru. Design en branding op basis van een goed bedacht fundament, voor echte mensen. Niet op basis van een aantal cijfers uit je analytics programma. Is data dan helemaal overbodig? Nee zeker niet. Kwantitatieve data zorgt ervoor dat je weet waar je moet kijken. Waar je verder op moet inzoomen. Waar je verder in moet verdiepen. Het probleem is alleen dat veel, voornamelijk zelfbenoemde, marketing guru’s hier stoppen en de kwantitatieve data aannemen als de waarheid. Zeer gevaarlijk. Om echt iets van betekenis te doen met kwantitatieve data moet het worden aangevuld met kwalitatieve data. Je weet wel. Gesprekken voeren met echte mensen. Testen met echte mensen. Het gedrag bekijken van echte mensen.

Wat hebben we geleerd

Als er iets is wat we allemaal geleerd moeten hebben de afgelopen periode, is dat we allemaal mensen zijn. En menselijkheid is een mooi iets. Daarom hopen we oprecht dat veel bedrijven inzicht ook krijgen. En als ze dit inzicht al hebben, er meer aandacht aan besteden. Laten we de focus iets meer verschuiven van de cijfertjes, richting de menselijkheid. Dit is de enige manier om meer betekenisvolle producten en diensten te krijgen. Oh, en heb je hier hulp bij nodig? Je weet ons te bereiken.