Bekijk

Terug naar verhalen

Artificial intelligence in de design industrie

Artifical intelligence (AI) heeft een aanzienlijke impact op het gebied van design en de veranderingen die het teweegbrengt zullen alleen maar groter worden. Als je je een beetje overweldigd voelt door de gedachte dat machines het creatieve proces zullen overnemen, maak je dan geen zorgen - AI is er om ons te helpen, niet om ons te vervangen. Sterker nog, AI zorgt voor een revolutie in de design industrie en maakt ons leven als designer eigenlijk alleen maar makkelijker. Als branding en digital design studio zijn we altijd op zoek naar nieuwe technologieën die ons kunnen helpen om slimmer te werken, niet harder. Want hard werken wordt natuurlijk niemand gelukkig van. En slimmer werken is precies waar AI ons bij kan helpen. Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop AI de design industrie vormgeeft en hoe het de manier waarop we over design denken verandert.

C3P0 robot van Star Wars Walt Disney

Automatisering en machine learning

We beginnen bij automatisering. Een van de meest voor de hand liggende manieren waarop AI invloed heeft op design is door het gebruik van machine learning, waar met algoritmes wordt gewerkt om bepaalde taken te automatiseren. AI-gestuurde algoritmen voor machine learning nemen de vervelende taken over zoals het analyseren van gegevens en het genereren van de algemene richting van designs, zodat wij als designers ons kunnen richten op de leuke en meer uitdagende zaken. Dit kan bijvoorbeeld heel nuttig in de branche van de architectuur, waar het design proces tijdrovend en arbeidsintensief kan zijn. Met behulp van AI kunnen architecten meer tijd besteden aan de creatieve aspecten van hun werk en minder aan de vervelende taken.

UX design

Als we wat dichter bij onszelf blijven is AI de wereld van user experience (UX) design ook aan het opschudden. AI is bijvoorbeeld heel erg geschikt om gebruikersgegevens te analyseren en patronen te identificeren. Als dit wordt gecombineerd met kwalitatief onderzoek met echte mensen, kan AI ons helpen meer intuïtieve en gebruiksvriendelijke ontwerpen te maken. Dit is vooral belangrijk bij de ontwikkeling van websites en mobiele apps, waar een goede UX een product kan maken of breken. Met behulp van AI kunnen we ontwerpen maken die zijn afgestemd op de behoeften en voorkeuren van de doelgroep van onze klanten, wat resulteert in een hogere gebruikerstevredenheid en betere bedrijfsresultaten. Iedereen blij.

Content genereren

Maar wacht, er is meer! AI kan ook gebruikt worden om content te genereren voor design projecten. Stel je voor dat je realistische afbeeldingen en videobeelden kunt maken met slechts enkele ingevoerde parameters. Dit kan heel wat tijd besparen voor designers die werken met strakke deadlines of aan grootschalige projecten. Met behulp van AI kunnen ze sneller dan ooit designs van hoge kwaliteit maken, wat een concurrentievoordeel oplevert in de industrie. Hierdoor blijft er wederom meer tijd over om het daadwerkelijke product of dienst nog beter te maken.

De toekomst

Het is duidelijk dat AI al een aanzienlijke invloed krijgt in de design industrie en dat deze invloed in de toekomst alleen maar groter zal worden. Laten we dus het glas heffen (of moeten we in dit geval printplaat?) op AI. Sommige mensen zijn misschien bezorgd dat AI menselijke designers zal vervangen, maar in onze ogen verandert het de design industrie alleen op een positieve manier door de saaie taken over te nemen. Op die manier kunnen wij ons meer concentreren op de creatieve kant van ons werk. Dus laten we de toekomst omarmen en zien waar AI ons brengt!