Bekijk

Terug naar verhalen

Digitale transformatie. Dat is toch technologie?

We openen een willekeurige nieuwssite en er staat wel iets over dat de pandemie zal zorgen voor een nog grotere noodzaak van digitale transformatie binnen organisaties. Dat is uiteraard een lekkere binnenkomer, maar dat hebben we al vaker gehoord. En ze gaan dan flink in op de technologische mogelijkheden die er al zijn en nog gaan ontstaan. Technologie dit. Technologie dat. Het is allemaal waanzinnig.

digitale kunst van hersenen in het paars

Concept van de toekomst

Maar draait digitale transformatie nou echt alleen maar om technologie? Je begint het bijna te geloven als je alles leest. Tuurlijk, je kan aan de vetste technologie komen door het gewoon te kopen of te ontwikkelen. Maar digitale transformatie draait nog altijd om het vermogen om je effectief aan te passen aan de nog meer digitalere toekomst. Dat is een vaardigheid. Een vaardigheid van mensen.

Zoals Winston Churchill ooit zei: “We mogen een goede crisis niet verspillen”. Misschien is dit wel het grootste geschenk van de huidige pandemie. Dat het ons de mogelijkheid biedt om ons ons potentieel te heroverwegen en ervoor te zorgen dat we ons positioneren richting de toekomst. En daar ben ik het mee eens. Het is tijd om onze vaardigheden eens goed onder te loep te nemen. Haal jij op dit moment echt alles uit de kast?

Aanpassen aan verandering

Het is misschien nog te vroeg om het te beseffen, maar op de lange termijn gaat deze pandemie ervoor zorgen dat we onze vaardigheden beter gaan inzetten. Hoewel de toekomst nog onzeker is, zijn wij ervan overtuigd dat we ons meer moeten gaan focussen op het aanpassen aan veranderingen. Een vaardigheid die heel belangrijk gaat worden voor de toekomst. Want veranderingen gaan blijven komen. Zelfs als je stiekem helemaal niet van verandering houdt, zoals de meeste mensen.

Weet je nog de tijd dat we heel hard gingen automatiseren? Ojéé, dat ging banen kosten. Want we konden in minder tijd, meer doen. Ja, technologische mogelijkheden hebben geleid tot automatisering en het wegwerken van verouderde banen, maar het heeft ook weer voor nieuwe banen gezorgd. Banen waar vaardigheden van deze tijd voor nodig zijn. We moeten dus hard op zoek naar mensen die passend zijn bij verandering.  Die altijd nieuwe vaardigheden willen ontwikkelen en wendbaar zijn. Daar draait het om. Want de mens en zijn talent zijn nog altijd gemene deler van het concept van de toekomst.