Bekijk

Terug naar verhalen

Twee eenvoudige lessen die we van de ketchup knijpfles kunnen leren

De saus die al meer dan 150 jaar wordt gebruikt; het eerste bekende recept komt uit 1812. Het wordt gebruikt bij veel verschillende maaltijden, snacks en tussendoortjes. In vele huishoudens zal je wel een fles van dit populaire rode goedje vinden.

een heinz ketchupfles met rode achtergrond

Ketchup. Van tomaten.

Maar het is niet altijd glorie geweest. De ketchup verkoop kende ook aanzienlijke dieptepunten. Dit betekende direct ook problemen voor marktleider Heinz (tegenwoordig Kraft Heinz). Zo had de toenmalige fles van glas tal van praktische problemen. Misschien herken je de fles nog wel en dan zal je ook nog wel weten dat je altijd grote problemen had om de dikke saus uit de fles te krijgen. Er zijn nog genoeg trucjes te vinden, maar de meest bekende zijn om met een mes de ketchup stroom op gang te helpen. Of een andere optie, de welbekende ‘sla op de onderkant’-methode. Dit werkte. Maar met beide methodes produceerde je, eenmal op gang, een vliegende uitbarsting van ketchup die overal kon landen. Maar niet alleen de eerste keer de ketchup gebruiken was een probleem. Ook de laatste keer. Om dat laatste beetje ketchup uit de fles te krijgen, was een kwestie van schudden en vooral veel geduld. Het probleem komt vooral voort uit het feit dat ketchup beter uit de fles vloeit als het op kamertemperatuur is, maar de meeste mensen bewaren de ketchupfles in de koelkast.

Heinz probeerde deze irritaties van consumenten om te zetten naar hun productkenmerk. Ze voerden zelfs een campagne met het thema ‘Goede dingen zijn het wachten waard’. Hoewel de advertentie het probleem niet oploste, moeten we het omdenken van het verhaal van de fles waarderen vanuit een marketing standpunt.

Probleem opgelost

Uiteindelijk ontdekte Heinz een manier om de frictie uit de ketchup consumptie te halen. In 2002 introduceerde Heinz hun nieuwe innovatie: de omgekeerde knijpfles. Hiermee zette het wel de ketchup markt op zijn kop, maar het was verre van innovatief. Onder andere shampoo makers gebruikten dit omgekeerde ontwerp al jaren.

Door de omgekeerde uitknijp fles konden mensen de saus moeiteloos op hun producten aanbrengen en ook dat laatste beetje ging er veel makkelijker uit. En met een ingenieus slimme dop was ook de saus ontploffing opgelost. De voordelen van de fles gingen veel verder dan het gebruikersgemak. Met het nieuwe ontwerp zette Heinz de ketchup opnieuw op de kaart bij de consument. Welke ketchup lessen kunnen we hieruit halen?

Ketchup les 1:

Soms heb je geen grootschalig onderzoek nodig om innovatieve product ideeën te ontdekken. Kijk naar andere sectoren voor vergelijkbare problemen en oplossingen.

Ketchup les 2:

Mensen zullen altijd de weg van de minste weerstand zoeken. Maak het gebruikers makkelijk door wrijving tijdens het hele traject weg te nemen.

Oke, en nu aan de tosti. Met curry saus. Sorry.