Bekijk

Terug naar verhalen

Drie stappen naar een belachelijk helder merkverhaal

Bij de analyse van verschillende merkverhalen die de laatste tijd onder onze ogen zijn gekomen, zijn het de volgende problemen die herhaaldelijk opduiken: ze zijn geschreven voor iedereen, het is niet duidelijk wat voor waarde de gebruiker krijgt en ze praten hoe geweldig ze als bedrijf zijn. In dit artikel zullen we je door drie stappen leiden om een verhaal te creëren dat de kracht van jouw bedrijf verbindt met de behoeften van jouw doelgroep.

een ontwerper die achter zijn computer werkt

Stap 1: Bepaal wie je als klant wilt (en wie niet)

Het outdoor merk Patagonia heeft voor de verkiezingen in Amerika tags in hun kleding genaaid met de tekst ‘Vote the assholes out’. Het is een reactie op de benadering van de huidige regering ten aanzien van milieuoorzaken. Het is een polariseerde uitspraak. Je bent voor Patagonia of je bent tegen. Er is niet echt een middenweg. Door het duidelijke statement heeft het merk bootladingen pers gekregen en zijn plaats verstevigd als het outdoor merk voor mensen die aan de liberale kant van het hek zitten. Ze zijn bereid de verkeerde klanten boos te maken om de juiste te winnen.

Oke, je hoeft natuurlijk niet zo polariserend te zijn als Patagonia, maar je moet niet bang zijn om op een paar tenen te trappen. Bepaal wie je als klant wilt en wie niet. Je boodschap zal veel sterker zijn als je je kunt richten tot een specifieke groep mensen.

Stap 2: Vertel mensen wat je doet (voor hen)

In een poging om slim te zijn gebruiken veel bedrijven nietszeggende woorden die potentiële klanten absoluut niets vertellen over wat ze kunnen verwachten als ze hun zuurverdiende geld inleveren. Geef daarom nooit een duidelijk waardevoorstel op voor slimme copy. Verkoop helderheid. Je verkoopt meer als er bij een klant geen twijfel bestaat over wat er gaat gebeuren. Bouw je merkboodschap op rond het gewenste resultaat dat je aan een specifieke groep mensen geeft. Kom direct naar buiten en vertel mensen wat je voor hen doet.

Stap 3: Praat over hun overwinningen (niet die van jou)

Het maakt niet uit of je schommels verkoopt of boekhoudkundige diensten. De sleutel voor een belachelijk sterk merkverhaal is om je klant er slim uit te laten zien. Praten over hoe goed je bent kan je team een goed gevoel geven, maar niemand anders geeft er iets om. Daarom kan je beter een verhaal vertellen over hoe de moeder of vader zich de beste ouder ter wereld zal voelen door de eenmalige aanschaf van de schommel. Het verhaal dat je vertelt, draait om je gebruikers. Zij staan in alles wat je doet centraal.

En hier is nog een kleine bonus

Houd het simpel (stom simpel)

Maak dingen niet te ingewikkeld. Want in complexiteit toevoegen zijn veel bedrijven ongelooflijk goed. Door gimmicks, frutsels en glimmers aan het merk toe te voegen. Of door bullshit bingo. Gewoon niet doen.