Terug naar verhalen
Vier vragen om je op weg te helpen bij het begin van een rebranding
Heb jij de taak gekregen om intern de rebranding van jullie merk te leiden? Tof. Een rebranding is waarschijnlijk een van de meest uitdagende inspanningen in je creatieve carrière. Maar het zal zeker elke zweetdruppel of misschien een enkele traan waard zijn. Maar hoe ga je aan de slag? Dat werd aan ons gevraagd. Bij deze een warm-up.
Begin met betere vragen
Vaak starten we gelijk met gedachten verzamelen. Een prima werkwijze als je de juiste vragen stelt. Maar met veel enthousiasme gaan we van start met talloze zachte merkvragen. Dingen als:
- “Wat is het fundamentele doel achter het merk?”
- “Ben je een rebels of introvert merk?”
- “Als je merk een beroemd persoon zou zijn, wie zou dat dan zijn?”
Enzovoort. Als je het ons vraagt op dit moment geen relevante vragen. Het is zijn namelijk vragen die een afleiding zijn om je taak, de rebranding succesvol te voltooien, gedaan te krijgen.
Of je het project nou intern zelf uitvoert en/of gebruikt van een extern bureau. Je moet beginnen met betere vragen. Oke, vooruit. Bovenstaande vragen zullen ongetwijfeld nuttige inzichten geven, maar lossen die vragen nou werkelijk het probleem op waarom een rebranding nodig is? Het oplossen van problemen van de gebruiker? Nee.
Welke vragen moet ik dan wel stellen? Dat was de vraag die bij ons binnen kwam. Daarom vier eenvoudige vragen die je helpen in de eerste interne fase van een rebranding traject. Het zijn altijd open vragen en bedoeld om discussie te stimuleren. Het beste werken ze in groepsverband van ongeveer vier tot zes personen.
1. Welke woorden beschrijven het huidige merk?
Een vraag om even in de stemming te komen. Maar de antwoorden geven een duidelijk beeld van wat mensen denken. En als personen deze vraag niet kunnen beantwoorden, oei dan moet je als moderator er heel veel energie in gaan steken.
Pro Tip - zorg er altijd voor dat je niet op zoek bent naar negatieve en/of positieve antwoorden. Het gaat om eerlijke feedback te krijgen over waar het merk nu staat.
2. Noem één ding dat iedereen moet weten / onthouden van je merk / product of service?
Soms krijg je korte antwoorden, soms hele verhalen. Ongeacht hoe mensen reageren, ga dieper. Vraag hen naar voorbeelden of anekdotes van interacties met gebruikers. Kijk of ze gedachten hebben over hoe een betere, eenvoudigere en efficiëntere ervaring voor gebruikers eruit zou zien.
3. Hoe is het leven van gebruikers zonder het gebruik van producten en/of diensten van ons?
Tegen welke problemen lopen ze aan? En misschien nog belangrijker, zijn ze bewust van het probleem. Hebben ze er ooit wat aan gedaan om het probleem op te lossen
Bedrijven kunnen gemakkelijk aannemen dat potentiële klanten smachten naar producten om elk probleem op te lossen, maar dit is niet het geval. Jouw ideale gebruiker beseft misschien niet eens dat ze een probleem hebben, laat staan een probleem die jij kunt oplossen.
4. Hoe is het leven van gebruikers, nadat ze ons product hebben omarmt?
Score. Ze gebruiken het. Tijd om er een succes verhaal van te maken. Tenminste als je het probleem echt hebt opgelost. Als dit niet het geval is, is dit een goede gelegenheid om door te praten waar het (nog) ontbreekt en een plan te maken om het probleem op te lossen.
En nu?
Het uitvoeren van deze simpele vragen, met zelfs maar een paar kleine groepen, zal veel informatie opleveren. Terwijl je de onbewerkte gegevens filters, let je op terugkerende patronen en zal je informatie moeten organiseren rond verschillende pijlers: woorden die vaak naar voren komen, problemen van het bestaande merk en het complete sentiment van het merk. Een goede start van je rebranding. Voor jezelf, maar ook voor externe partijen die met jou aan de slag gaan.