Bekijk

Terug naar verhalen

Business mensen versus merk mensen

Bij Maibru hebben we de missie om helderheid te scheppen. Van onduidelijkheid naar duidelijkheid. Van ‘we doen alles’ naar focus. Want wij geloven in specialisatie. En ik moet zeggen het is een leuke baan. Misschien wel de mooiste baan die er is. We verdiepen ons in verschillende industrieën en bedrijfsculturen. Divers? Zeker. Het is een carrière die perfect past bij nieuwsgierige mensen.

twee vrouwen vergaderen aan een tafel

Wat kan er gebeuren als je business denkers en merken denkers om één tafel zet?

We moeten vaak samenwerken. Samenwerken met oprichters. Samenwerken met hoofden van teams. Van communicatie. Van design. Een ruimte vol met creatieve en zakelijke geesten. Ik hou ervan. Maar zakelijke mensen praten en denken toch vaak anders. Al zijn de belangen uiteindelijk hetzelfde, maar de aanlooproute is anders. Daarom is het belang ze allemaal op dezelfde pagina te krijgen. Doe je dat niet, dan gaat het mis.

Want ik zeg het gewoon heel eerlijk, als creatief bureau is het verschrikkelijk om goed werk nog voor deadline te zien sterven. Daarnaast is het ook gewoon vreselijk om te zien dat ze creativiteit voorbij laten gaan die groei hadden gerealiseerd. We zijn er nooit voor ons eigen succes, maar soms doet het gewoon pijn. Vanwege keuzes die gemaakt worden. Keuzes die vaak gemaakt worden op basis van korte termijn resultaten, ten koste van lange termijn ambities. Daarom is het zo van belang dat je gemeenschappelijk belang helder hebt, al praat en denk je anders.

Maar is het echt zo dat er verschil is? Ja.

Denk na over wat een merk eigenlijk is. Het is het totaal van de gedachten, gevoelens en overtuigingen die iemand over een bedrijf heeft. Het is de manier waarop een persoon met een bedrijf omgaat. Eenvoudig gezegd: merk is perceptie. Bedrijven zijn dat niet. Ze bestaan uit mensen, producten, gedeelde en individuele praktijken. Gemeenschappelijke doelen en persoonlijke bezigheden. Budgetten, winstmarges en groeistrategieën. En misschien ook nog wel een kantoor of kantoren.

Kan het niet samen?

We zijn anders. Toch hebben we veel gemeen. Focus, eenvoud, transparantie, flexibiliteit, visie, betrouwbaarheid. Op beide werelden toepasbaar en is op lange termijn vaak de rode draad tussen bedrijf, cultuur en merk.

Dit maakt dus het bouwen van een merk voor een bedrijf tot een synthese. Het vinden van de metaforische verbanden tussen wat een bedrijf doet en zijn visuele, verbale en gedragsuitdrukkingen. Dit is zowel een kunst als een wetenschap. Het vereist denken in structuren en systemen en ook verhalen en overtuigingen. Een zakelijk IQ, gecombineerd met een creatief EQ. Een diagnose stellen waar een bedrijf zich in haar levenscyclus bevindt en dus wat het moet doen en zijn. Dat is het echte werk is.

Wat wij doen

We praten dus ook helemaal niet over ontwerptheorie. We praten over creatieve oplossingen voor problemen. Over impact op gebruikers. Over het gevoel dat je krijgt als je met jullie samenwerkt. Niet over de fijne kneepjes van het vak design en de shortcuts van marketing.

Business is zijn eigen soort creativiteit. Kijk naar cultuur, naar industrieën. Iets bedenken dat nog niet bestaat, maar wel mogelijk is en het vervolgens bouwen. Daar zijn wij ook bezig. We spreken dus wel uiteindelijk toch dezelfde taal. Misschien zijn onze tools anders. Maar het is de mentaliteit die we delen.