Bekijk

Terug naar verhalen

Een dreigende golf aan opzeggingen? Bouw aan je (werkgevers)merk

Een grote hoeveelheid mensen heeft de afgelopen tijd hun baan opgezegd. Je hoort het overal om je heen. Ongeacht de grootte of branche, elk bedrijf voelt op één of andere manier de gevolgen van het van personeel dat vertrekt. En hoewel het ontmoedigend kan zijn om goede werknemers te verliezen. Je hoeft niet machteloos toe te kijken hoe ze in de armen van de concurrentie rennen. In feite is er maar één trefzekere strategie om de juiste werknemers te behouden; ze tevreden te houden en met hen je bedrijf te laten groeien - en dat doe je door een sterk werkgeversmerk op te bouwen.

POV van twee mensen die naar de vloer kijken met de tekst: Passion led us here

Het werkgeversmerk

Waar we bij het woord merk vaak denken aan externe gebruikers, ervaren medewerkers het merk natuurlijk net zo goed. Van overtuigingen tot cultuur. Alle tastbare en emotionele voordelen van het werken voor jou bepalen hoe zij over het geheel denken. Hoewel elke werknemer zijn eigen individuele reden heeft om van baan te veranderen, zijn er wel schijnwerpers gericht op veel voorkomende thema’s waarmee bedrijven over de hele linie te kampen hebben. Een verstoorde cultuur. Een gebrek aan evenwicht. Daarom delen we hier dan ook vier onderdelen om te onthouden waarom een werkgeversmerk zo belangrijk is.

1. Het begint bij het fundament. Altijd.

Je wilt aannemen dat mensen hun energie, creativiteit en zweet in jouw organisatie willen stoppen. En het doet altijd pijn als goede medewerkers stoppen. Maar onthoud dat je altijd toegang hebt tot een grote talentenpool van nieuwe mensen. Wanneer je vol vertrouwen kan vertellen wie je bent, waar je om geeft en hoe het is om bij jou te werken, dan kan je de aandacht trekken en mensen vinden die deze waarden met jou delen en oprecht geven om wat je aan het opbouwen bent.

2. Een duidelijk doel hebben.

Mensen zijn geen machines. Zelfs al zijn sommige marketeers overtuigd van wel. We hebben een aangeboren behoefte aan gemeenschap en emotionele verbinding. Om mensen betrokken te houden moet je geïnteresseerd zijn en mensen samenbrengen rond thema’s waarin ze collectief geloven.  De afgelopen jaren hebben we een enorme paradigma verschuiving gezien in hoe mensen naar hun werk kijken. Steeds meer medewerkers snakken naar werk dat zinvol is. Werk dat een doel heeft. Hoe meer mensen zich kunnen verenigen rond jouw gedeelde visie, hoe meer ze willen investeren om bij je te blijven.

3. Wees een duidelijke gids

Er zijn veel onderzoeken waarin de grootste redenen van vertrek van personeel zijn uitgelicht. Vaak is dit vanwege onzekerheid. Hoewel de afgelopen jaren op zichzelf al behoorlijk turbulent zijn geweest voor de wereld, komen de problemen vaak voort uit interne onduidelijkheid. Zonder duidelijke eenheidsvisie bekijken individuen hun werk door verschillende lenzen. Ze opereren uit eigen interpretaties en aannames en maken keuzes om hun eigen ideeën te ondersteunen. Breng dus niet alleen de harten, maar ook de geesten op één lijn.

4. Toxiciteit is dodelijk.

Onderzoeken geven ook aan dat een toxische cultuur één van de belangrijkste redenen is voor vertrek. Van inconsistente en oneerlijke feedback tot beledigende managers. Er zijn genoeg dingen die voor een giftige werkplek kunnen zorgen. Bij een goed werkgeversmerk hoort een gezonde cultuur - het één kan niet zonder een ander - en dat is iets waar medewerkers over het algemeen meer waarde aan hechten dan geld. Dit betekent dat zelfs als jij de salarissen van je concurrenten niet kunt evenaren, een sterk werkgeversmerk (goede cultuur, balans tussen werk en privé, etc.) het soort persoonlijke voldoening kan bieden waarnaar mensen op zoek zijn.

Je kunt niet van de ene op de andere dag een sterk werkgeversmerk creëren, maar als je het grote aftreden wilt overleven dan moet je tijd, energie en middelen investeren om elk aspect te versterken. En dat begint net als het bouwen van je merk met helderheid. En laten wij net daar een mooi proces voor hebben!