Bekijk

Terug naar verhalen

De trends volgen? Ja, om ze te kunnen vermijden!

Elke trend is al een keer eerder voorbij gegaan. Het is een voortdurende cyclus. Als iets in is, betekent dit dat het al aan het einde van de cyclus is. Met andere woorden: als het trendy is, ben je al te laat op het feestje. Als bijna iedereen alweer naar huis gaat.

een trendy vrouw poseert op straat in japan

Dertien in een dozijn

Trends moet je dan ook zoveel mogelijk vermijden. Wat er toe doet, zijn de grotere verschuivingen. Verschuivingen zorgen voor een zinvolle verandering in onze samenleving. Wanneer een ontwikkeling de tijdgeest verandert en mensen nieuwe waarden of gewoontes geeft. Trends zijn micro reacties op deze macro verschuivingen.

Ontwikkelen op trends creëert uniformiteit. Merken die zich vastklampen aan populaire trends als het eigenlijk al te laat is. Ze pikken de gewoontes op van hun branchegenoten en rivalen. Ze kijken naar elkaar en langzaam maar zeker gaan ze steeds meer op elkaar lijken. Dertien in een dozijn.

Het aanboren van trends kan effectief zijn om op korte termijn een groot publiek te bereiken. Mogelijk een ‘shortcut’ om het merkaanbod en positionering aan te duiden. Maar de valkuilen om de huidige trends het ontwerp te laten beïnvloeden kunnen leiden tot een grote stagnatie voor merken.

Differentiatie

Het is gewoon een gevaarlijke omgeving. Omdat je in de zee van gelijkheid gaat varen. Een plek waar jouw merk en die van anderen dezelfde plek innemen in de hoofden van het publiek. Differentiatie is een enorm krachtig iets en het ontwerp en de communicatie van een merk moeten constant zijn en onophoudelijk werken om dit bereiken. Differentiatie is één van de krachtigste eigenschappen die je kan bezitten als een merk.

Natuurlijk, de bekende merken van Apple en Nike zijn al duizenden keer beschreven. Maar ze hebben gemeen dat ze niet kijken naar trends. Deze merken doen er alles aan om te begrijpen hoe ze bestaan in het leven van hun klanten en kunnen vervolgens grenzen verleggen om aan deze behoeften te voldoen en zich te onderscheiden van hun rivalen.

Het is niet eenvoudig om trends te overstijgen. Maar je kan geen merkidentiteit voor een lange termijn neerzetten door naar de trends van vandaag te kijken. Denken in gewoonten en gedragingen is de juiste mindset om je merk te laten dicteren. Dit heeft meer impact dan welke rage of trend ooit zou kunnen zijn.

Merken die ontwikkelen op trends zijn plastic wegwerp merken, omdat je bij elke trend weer opnieuw moet ontwikkelen. Dus doe jezelf een plezier en doe het niet.