Bekijk

Terug naar verhalen

Red Bull, een iconisch bedrijf met één product.

Ze verkopen slechts één product en dat doen ze toch vrij aardig. Oké, als je het vergelijkt met de verkoopcijfers van een Coca-Cola dan vallen ze in het niets. Maar het merk Red Bull is toch iconisch geworden. Hoe krijgt een bedrijf dat maar één product verkoopt zoveel erkenning? Even een kijkje naar het merk Red Bull.

een man met een Red Bull shirt staand op een berg met bergen op de achtergrond

Het begin

Dietrich Mateschitz (Oostenrijker) was marketing directeur bij een tandpasta fabrikant tot hij op een zakenreis naar Bangkok in aanraking kwam met een bepaald energiedrankje. Toen hij last had van een jetlag, werd het drankje ‘Krating Deang’ aangeraden door de lokale bevolking. Een Thais drankje welke beweert de prestaties en concentratie te verbeteren.

Nou waren cafeïne houdende dranken in Oost-Azië al vrij populair, maar in de westerse wereld hadden we er nog niet veel van gezien. Mateschitz voelde een gouden kans en stopte in 1984 met zijn baan om in samenwerking met de fabrikant van Krating Daeng (Thais voor rode stier) een energiedrank voor het Europese publiek te lanceren.

En daar was Red Bull

Daarmee lanceerde Mateschitz niet alleen een nieuw product, maar ook een uniek marketingconcept. Zoals vele startende bedrijven was er geen groot budget om mega advertenties te plaatsen. Het moest dus op een andere manier. Ze kwamen op het idee om een eigen event te creëren helemaal bijpassend bij de identiteit en stijl van het merk ‘The Red Bull Flugtag’. Een wedstrijd waarbij je met een zelfgebouwde vliegmachine van een startplek, zo’n drie verdiepingen hoog, in het water ging springen. Gezien de absurditeit van het evenement, verzamelden zich grote menigten om getuige te zijn van het spektakel en het nieuws verspreidde zich snel. Je kan het de geboorte van het merk Red Bull noemen.

Een hele slimme zet, maar daarmee wordt je nog niet iconisch. Iconisch zijn ze geworden door zich vast te houden aan hun niche en de helderheid en consistentie van hun verhaal.

Totale focus

Het enige aanbod van Red Bull is een energiedrank. Enkele verschillende smaken, maar dat is dan ook alles. Echte totale focus en specialisatie. Geen smoothies, thee of sappen. Ze blijven al jaren vasthouden aan waarin ze het beste zijn. Energiedrank. Je kan er natuurlijk over twisten of het lekker en/of gezond voor je is. Maar één ding staat vast als een huis: ze hebben een fantastisch verhaal neergezet die emoties oproept bij consumenten.

Red Bull geeft je vleugels

Een merkimago welke synoniem staat voor avontuur, spanning en adrenaline. En over die branding hebben ze ongeveer drie jaar gedaan. Opgericht in 1984, maar het drankje kwam pas in 1987 op de markt. Gedurende die tijd werkte Mateschitz om de branding precies goed te krijgen. Dus neem je tijd om het fundement van je merk in orde te krijgen. Dit zal je helpen om een sterk merk op te bouwen voor de lange termijn, in plaats van een plastic merk die om het jaar het roer om moet gooien.